Χωρίς προφυλακτικό + Τρίτη και 13!

13/09/2011 - 14:21 Τελευταία τροποποίηση στις 13/09/2011 - 14:29

Του Άγγελου Μενδρινού

Με τέτοιο τίτλο αν είσαι προληπτικός δεν μπορείς  να αισθάνεσαι καλά. Τρίτη και 13 ποτέ δεν πηδάς χωρίς προφυλακτικό. Είναι βέβαιο ότι θ’ ακολουθήσει ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Εδώ με προφυλακτικό πηδάς και σπάει και το αποτέλεσμα είναι ο ίδιο. Σκέψου λοιπόν και χωρίς. Βέβαια ο τίτλος της στήλης είναι… μεταφορικός. Θέλει να δείξει ότι τα λέμε όλα χωρίς φόβο και πάθος. Κι είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τις συνέπειες.

«Χτύπα ξύλο»… προληπτικοί δεν είμαστε, αλλά καλού κακού φοράμε και καμιά γαλάζια χάντρα για να μην μας πιάνει το μάτι! Το σκόρδο το αφήσαμε για αργότερα!

Η Τρίτη και 13 κρατά τους προληπτικούς, τουλάχιστον στην Ελλάδα σε επιφυλακή. Ακόμα και στη… γρουσουζιά είμαστε «έθνος ανάδελφον» όπως θα έλεγε και μια ψυχή!

Σ’ όλο τον κόσμο ο ορισμός της γρουσούζικης μέρας είναι η Παρασκευή και 13. Όχι η εφημερίδα. Η ημερομηνία! Τώρα σε εμάς προέκυψε η Τρίτη επειδή Τρίτη έπεσε η Πόλη και η Αγιά Σοφιά. Ίσως γιαυτό και η ΑΕΚ να κατατρέχεται από τόση γρουσουζιά!

Έχουμε και λέμε: Εμείς οι Έλληνες πιστεύουμε στη γρουσουζιά του 13 και της Τρίτης επειδή Τρίτη και 13 (Απριλίου του 1204) είχαμε τη πρώτη Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους. Ακολούθησε η δεύτερη και οριστική την Τρίτη 29 Μαΐου 1453 από τον Μωάμεθ και τους Οθωμανούς. Το γλυκό έδεσε.

Ακούμε Τρίτη κι όπου φύγει φύγει. Μαζί μας και οι άνθρωποι του αθλητισμού. Η διάκριση σε αυτό το τομέα στηρίζεται στο αναπάντεχο. Στη τύχη του διαγωνιζόμενου ή στην ατυχία του αντιπάλου. Έτσι οι περισσότεροι αθλητές και προπονητές είναι προληπτικοί. Η τουλάχιστον δίνουν σημασία στα… σημάδια.

Οι περισσότεροι το κρύβουν. Κάποιοι άλλοι δεν μπορούν να κρυφτούν. Ο Γιάννης Ιωαννίδης δεν άναβε ποτέ πριν το ματς από αναπτήρα που δεν ήταν δικός του. Αν έβλεπε μαύρη γάτα τον… έζωναν τα φίδια και πολλά σχετικά.

Έχει συμβεί να έχει ένα σημαντικό επαγγελματικό γεύμα στη Περαία. Ξαφνικά τους άφησε όλους σύξυλους κι έφυγε. Αιτία; Μια μαύρη γάτα που είχε δει κι αποτελούσε κακό οιωνό στη συμφωνία!

Σ’ όλη τη διάρκεια της προπονητικής του καριέρας στον Άρη είχε το ίδιο αυτοκίνητο. Ένα Honda Sivic. Όχι από τσιγγουνιά, αλλά για γούρι. Τελικά επειδή η καριέρα του στον πάγκο του Άρη υπήρξε πολύχρονη το Honda μόλις και μετά βίας μπορούσε ν’ ανταποκριθεί στις προσδοκίες του αφεντικού του!

Το κοντομάνικο μπλουζάκι του Νίκου Αλέφαντου έχει γράψει ιστορία. Το φορούσε με χιόνια και με κρύα.

Ο Πύρρος Δήμας πάλι ήθελε να έχει το παπούτσι του μια χάντρα μπλέ και ο αγώνας να συνδιάζεται με άσους. Πολλούς άσσους. Για να γίνει νο 1 ήθελε να σηκώνει 11ος η να είναι και έντεκα πρώτα λεπτά. Όσο για τα κιλά 111.

Πιο μακάβριο αυτό που είχε συνδυάσει ένας ολυμπιονίκης του ’92. Τη χρονιά εκείνη είχαν φύγει από τη ζωή ο Αντώνης Τρίτσης και η Τζένη Καρέζη. Το 1996 όταν είδε να πεθαίνουν ο Ανδρέας Παπανδρέου και η Αλίκη Βουγιουκλάκη βεβαιώθηκε ότι θα θριαμβεύσει!

Δεν είναι μόνο οι Έλληνες που βλέπουν με…μισό μάτι τη Τρίτη. Ισπανοί και Γάλλοι τη συνδυάζουν με τον Άρη, τον θεό του πολέμου και φέρνει γενικά αναστάτωση. Στα Ισπανικά η Τρίτη λέγεται Martes στα Γαλλικά Mardi!

Όσο για το 13 από που ν’ αρχίσει και που να τελειώσει κανείς. Σε πολλά κτίρια των ΗΠΑ δεν υπάρχει 13ος όροφος. Από τον 12ο πηγαίνεις κατευθείαν στον 14ο. Καλή ώρα όπως και στις θύρες του «Καραϊσκάκης» που για άλλο λόγο δεν υπάρχει «θύρα 13»!

Το δώδεκα είναι ο «τέλειος αριθμός» σύμφωνα με το δεκαδικό σύστημα. Άρα το 13 είναι η αρχή ενός νέου κύκλου. Η μετάβαση από το… τέλειο στο άγνωστο! Κι αυτό δημιουργεί ανησυχία.

Δύο… δωδεκάδες είναι οι ώρες (μία… δωδεκάδα για τη μέρα κι άλλη μία για τη νύχτα), δώδεκα ήταν μαθητές του Ιησού, δώδεκα οι Θεοί του Ολύμπου, δώδεκα οι άθλοι του Ηρακλή, δώδεκα κι ούτε ένα τηλεφώνημα τραγουδά η Βίσση (άσχετο), σε δωδεκάδες πουλιούνται τα μανταλάκια (επίσης άσχετο).

Πώς να παραβλέψουμε όμως κάποιους… βιασμούς του 12 που φέρνουν συμφορές;

- Ο Φλίλιππος Β’ της Μακεδονίας πέθανε όταν τοποθέτησε το άγαλμά του δίπλα σε αυτό των 12 Θεών του Ολύμπου!
- Στο Μυστικό Δείπνο παραβρέθηκαν 13 άτομα. Ο Χριστός και οι 12 μαθητές. Ο 13ος ήταν ο Ιούδας που πρόδωσε τον δάσκαλό του!
- Το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης αναφέρεται στον Αντίχριστο!
- Στα ταρό η κάρτα με τον αριθμό 13 σημαίνει θάνατο!

Και στις ημερομηνίες όμως βλέπουμε διάσημα 13άρια να κυριαρχούν. Όπως:

*13 Μαΐου 1927, ξεκίνησε το οικονομικού «κραχ» στην Αμερική.
*13 Απριλίου 1970, διακόπηκε η αποστολή της NASA «Apollo 13» για το φεγγάρι.
*13 Σεπτεμβρίου 1986, έγινε ο σεισμός των 6,5 Ρίχτερ στην Καλαμάτα.
*13 Απριλίου 1992 έγινε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, για το θέμα της ΠΓΔΜ. Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απομάκρυνε από το υπουργείο Εξωτερικών τον Αντώνη Σαμαρά.
*13 Αυγούστου 2002, στην Κοζάνη ένας παίκτης κερδίζει με 13 ευρώ το τζόκερ που είχε αριθμό το 13. Τοπ τυχερό δελτίο του απέφερε περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ.
*13 Απριλίου 2003, η τραγωδία στα Τέμπη με 21 μαθητές να χάνουν τη ζωή τους όταν νταλίκα διεμβόλισε  το λεωφορείο τους.
*13 Αυγούστου 2004, άρχισαν οι Ολυμπιακοί  Αγώνες της Αθήνας. Αυτό δεν θα ήταν κακό εάν δεν πληρώναμε ακόμα τον λογαριασμό. Και θα τον πληρώνουμε για χρόνια. Κι εμείς και τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας!

Στο εξωτερικό το Παρασκευή και 13 έχει να κάνει με τη μέρα εξολόθρευσης του Τάγματος των Ναϊτών το 1307 από τον στρατό του βασιλιά Φιλίππου της Γαλλίας.

Στη f1 οι πιλότοι των μονοθέσιων παίζουν  τη ζωή τους κορώνα – γράμματα. Δίνουν περισσότερη σημασία στα σημάδια.

- Ο Φέτελ βάζει στα παπούτσια του τυχερά νομίσματα
- Ο Σουμάχερ θεωρεί ότι οι μονοί αριθμοί του φέρνουν τύχη και οι ζυγοί ατυχία. Ζυγό αριθμό (32) είχε το 1991 στο Βέλγιο στο Σπα. Ο εφτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής εγκατέλειψε πριν καν συμπληρώσει ένα γύρο!
- Ο Νάιγκελ Μάνσελ δεν θέλει κανένα να αγγίζει το κράνος του
- Ο Άιρτον Σένα δεν άλλαζε γάντια. Πίστευε ότι όσο πιο φθαρμένα είναι τόσο περισσότερο τον προστατεύουν.Ακόμα και σήμερα πάντως οι συνθήκες του θανάτου του στη στροφή του Ταμπουρέλο στη πίστα του Σαν Μαρίνο δεν έχουν ξακαθαρίσε.

- Ένας άλλος Βραζιλιάνος, ο Φελπίπε Μάσα φορά τα αγωνιστικά του εσώρουχα όλο το Σαββατοκύριακο των αγώνων, ενώ όταν σηκώνεται από το κρεβάτι πατά πρώτα με το δεξί του πόδι. Με το ίδιο πόδι μπαίνει και στο μονοθέσιό του!

Οι πιο παρατηρητικοί θα έχετε αντιληφθεί ότι στη f1 δεν υπάρχει μονοθέσιο με τον αριθμό 13. Αυτό δεν ίσχυε πάντα. Στη δεκαετία του ‘20 η ομάδα της «Delage» είχε το νούμερο αυτό. Το εγκατέλειψε μετά από δύο θανατηφόρα ατυχήματα σε δύο μήνες. Το πρώτο είχε θύμα τον Πολ Τόρτσι, που χτύπησε σε δέντρο το 1925. Το επόμενο δυστύχημα έγινε στο Τάργκα Φλόριο με τον κόντε Τζούλιο Μασέτι. Τότε η ομοσπονδία απαγόρευσε τη χρήση του αριθμού ως το 1963, που το χρησιμοποίησε ο Μόουζες Σολάνα στο γκραν πρι του Μέξικο Σίτι  (χωρίς επιπτώσεις). Τελευταία φορά που συναντάμε το Νο 13 στην F1 είναι το 1976 στο Βρετανικό γραν πρι με την Ντιβίνα Γκάλικα με αποτέλεσμα να μην προκριθεί.

Δεν είναι πάντα κακότυχο το «13». Στο ΠΡΟ-ΠΟ για δεκαετίες σήμαινε την απόλυτη επιτυχία. Κινέζοι, Κορεάτες και Γιαπωνέζοι έχουν το «4». Οι λέξεις «4» και «πεθαίνω» και στα τρία γλωσσικά ιδιώματα έχουν παρόμοια προφορά. Και στις τρεις χώρες αποφεύγουν οι κάτοικοι να προφέρουν μαζί τις δύο αυτές λέξεις.

Στην Ιταλία πάλι έχουν το 17! Με το λατινικό αριθμητικό σύστημα αρίθμησης (XVII) όταν αναγραμματιστεί (VIXI), το 17,  σημαίνει τελείωσα (δηλαδή τελείωσε η ζωή μου, πέθανα). Η Alitalia δεν είχε σε κανένα αεροπλάνο της 17η σειρά και σε πολλά ξενοδοχεία δεν υπήρχε δωμάτιο 17!

Όσο για την Παρασκευή που επίσης θεωρείται γρουσούζικη υπάρχουν αιτίες. Παρασκευή ήταν όταν:

- Η Εύα έδωσε το μήλο στον Αδάμ και χάθηκε ο Παράδεισος!
- Έγινε η μεγάλη πλημμύρα της Βίβλου από την οποία σώθηκε μόνο ο Νώε και η κιβωτός του!
Σταυρώθηκε ο Χριστός

Δείτε τοn Νίκο Σταυρίδη και την Μπεάτα Ασημακοπούλου σε μια σκηνή από την ταινία του Ορ.Λάσκου «Τρίτη και 13»

{youtube}icmhYKdBFJA{/youtube}

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey